VerhuizenShopInformatieMijn Verhuisvriend
VerhuizenVergelijking verhuisserviceNieuwsWoordenboekChecklistDownloadsVraag en antwoord
Supertip! Supertip!
Bij Verhuisvriend.nl regelen Bij Verhuisvriend.nl regelen
Verouderd / overbodig Verouderd / overbodig

Overzicht checklists

Huislijn.nl
Vereniging Eigen Huis
Verhuisadviseurs
NVM Makelaars
Vragen over verhuizen
Erkende Verhuizers
UTS Verhuisbedrijf
Moviq Verhuissite

Checklist Moviq Verhuissite

Verhuisdatum is bekend

Zet je oude woning te koop, of licht de verhuurder in. Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Hier worden vloeren, muren, keuken en/of badkamer vaak kaal opgeleverd. Je moet dus op tijd je tegels voor de badkamer, keuken en vloerbedekking bestellen. Je moet er vaak een tijdje op wachten.
Wil je je nieuwe woning eerst verbouwen? Huur dan tijdig een aannemer in, zodat je op de dag van de verhuizing niet in het stof zit.

Twee maanden voor de verhuizing

Beslis of je zelf je spullen verhuist of het uitbesteedt. Verhuis je zelf: regel dan op tijd wat vrienden en familie die je kunnen helpen op de verhuisdag. Regel dan ook als dit nodig is een verhuisauto en -lift. Besteed je je verhuizing uit, maak dan op tijd een afspraak met een verhuizer bij jou in de buurt.
Dit is ook het moment om je hypotheek te regelen. Maak een afspraak voor een hypotheekgesprek. Ga je verhuizen naar een huurhuis check dan op tijd of je in aanmerking komt voor huursubsidie en vraag die dan aan.
Zorg ervoor dat je genoeg verhuisdozen hebt. Je kunt dan alvast een begin maken met het inpakken van de spullen waarvan je zeker weet dat je ze niet meer gebruikt tot de verhuizing. Je kunt dan meteen de spullen die je niet mee wilt nemen naar je nieuwe huis sorteren en weggooien, verkopen of wegbrengen naar de kringloop. Meer inpaktips nodig?
Moet je nog een hoop klussen doen in je nieuwe huis? En kun je niet direct al je spullen kwijt in je nieuwe huis? Je kunt je spullen tijdelijk stallen bij bedrijven als All Safe of Shurgard Zodra je uitgeklust bent, kun je je spullen ophalen en in je nieuwe huis zetten.
Ga je nog een keer bij je nieuwe huis kijken, neem dan een rolmaatje mee. Je kunt dan alvast de maten opnemen van je nieuwe huis. Zo kun je de komende week op zoek naar de nieuwe gordijnen.
Vraag ruim op tijd je vrije dagen aan voor de verhuizing bij je baas.

Vier weken voor de verhuizing

Bij Verhuisvriend.nl regelenJe kunt de verhuizing van gas, water en elektra regelen met je leverancier. Dit is ook het moment om over te stappen als je altijd al naar een andere leverancier wilde overstappen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de gemakkelijke Energie Overstapservice. Hier kun je nog meer lezen over het verhuizen van energie.
Bij Verhuisvriend.nl regelenDit is ook het moment om je krant-, telefonie-, internet- en televisieabonnement in je oude woning op te zeggen en aan te vragen voor nieuwe woning. Meer info over het verhuizen van telefoon, tv en internet.
Bij Verhuisvriend.nl regelenInboedel- en opstalverzekering nieuwe woning regelen. Let wel op een overlapperiode, vooral vlak vóór de verhuizing, wanneer er al spullen in je nieuwe huis staan.
Begin ook met het inpakken en opruimen van de rest van je spullen en de kamers. Zorg ervoor dat je alleen de broodnodige spullen nog niet in een doos hebt zitten. Denk niet te licht over het inpakken van je spullen, er gaat altijd meer tijd in zitten dan je denkt.
Supertip!Op sommige spullen zitten enorme wachttijden. Zorg dat je je nieuwe meubels, maar ook je gordijnen op tijd bestelt. Zo voorkom je dat je de eerste weken in je nieuwe huis op tuinstoelen zit en met kranten voor de ramen.
Typisch geval van iets kleins, maar wel verstandig om alvast geregeld te hebben. Een naamplaatje voor je nieuwe huis.

Verhuizen naar een andere gemeente

Bij Verhuisvriend.nl regelenSchrijf je in bij de nieuwe gemeente, het is meestal niet nodig je uit te schrijven bij de oude gemeente. Vraag dit voor de zekerheid wel bij je inschrijving.
Bij Verhuisvriend.nl regelenOok voor je kinderen moet er het nodige worden geregeld. Er moet een nieuwe school worden gezocht en de oude school moet op de hoogte worden gebracht van de verhuizing. Ook de sportverenigingen of clubs waar je kinderen lid van zijn hanteren vaak een opzegtermijn. Meer tips voor verhuizen met kinderen.
Bij Verhuisvriend.nl regelenNiet alleen voor je kinderen, maar ook jouw lidmaatschap van sportclubs of andere verenigingen in oude woonplaats moeten worden opgezegd. Je kunt je in de nieuwe woonplaats meteen aanmelden of oriënteren op nieuwe clubs en verenigingen.
Bij Verhuisvriend.nl regelenWellicht is het handig om van huisarts of tandarts te veranderen. Check of de huisartsen en tandartsen in je nieuwe woonplaats plek hebben voor nieuwe cliënten. Vooral in de grote steden kan het nog wel eens lastig zijn een nieuwe huisarts of tandarts te vinden. Het is ook handig om te informeren naar maatschappelijk werk, kinderopvang, afvalverwerking, gemeentelijke bepalingen, hondenbelasting en de parkeervergunning.

2 weken voor de verhuizing

Bereid je goed voor, dit is het moment dat je in de afrondende fase van het inpakken terecht komt. Je huis is ondertussen waarschijnlijk al veranderd in een dozenparadijs. Zet op de dozen duidelijk waar ze in het nieuwe huis heen moeten en probeer een goed overzicht te houden van wat in welke doos zit.
Verouderd / overbodigDe post direct na je verhuizing op je nieuwe deurmat? Gebruik dan de TNT Post Verhuisservice. Je kunt hier in een paar stappen al je post naar het goede adres laten versturen. Stuur je familie en vrienden op tijd een adreswijziging.
Omdat je op de dag van de verhuizing al genoeg aan je hoofd hebt, kun je het beste opvang regelen voor je kinderen. Ook is het erg handig als je eventuele huisdieren een dagje ondergebracht kunnen worden.
Als je naar een klein straatje in een grote stad verhuist: regel een ontheffing/tijdelijke verkeersmaatregel bij de gemeente voor de verhuiswagen.
Supertip!Vergeet niet kleine dingen zoals bibliotheekboeken en gehuurde dvd’s terug te brengen en zorg ervoor dat je je vriezer zo goed als leeg kunt verhuizen.

Laatste paar dagen voor de verhuizing

Begin met het schoonmaken van het nieuwe huis. Juist nu heb je lekker de ruimte om het hele huis van boven tot onder schoon te maken. Je kunt je spullen op de dag van de verhuizing dan in een heerlijk schoon huis neerzetten
Ook in het oude huis moet je aan de slag. Haal de vloerbedekking vast los in de lege ruimtes. Verder kun je de lampen vast afstoffen en schoonmaken. Haal ook de gordijnen vast los, behalve in de slaapkamer natuurlijk.
Omdat je huis een grote chaos wordt of kan worden tijdens de verhuizing is het verstandig om belangrijke zaken (papieren, sleutels, etc.) in bewaring te geven bij vrienden of familie. Je kunt dan in ieder geval niets kwijtraken.
Altijd handig tijdens drukke dagen: haal makkelijke maaltijden en voldoende koffie in huis voor de komende dagen.
Gooi je veel grote spullen weg? Maak dan een afspraak met de gemeentereiniging om het grofvuil op te halen.

Laatste dag voor de verhuizing

Ontdooi de koelkast en de vriezer of kies ervoor om je etenswaren uit de vriezer ingevroren en al mee te verhuizen. Zet je vriezer dan de nacht van tevoren op de laagste stand.
Dit is ook het moment om de trommelbeveiliging op de wasmachine te zetten, de tv, je eventuele home cinemaset, computers en andere apparaten los te koppelen en klaar te zetten voor de verhuizing.
Haal kasten, bedden en tafels uit elkaar, zodat je ze gemakkelijk kwijt kunt in de verhuiswagen.
Zet als laatste de ingepakte dozen in de hal of op een andere plek die gemakkelijk te bereiken is voor de verhuizers.
Supertip!Voordat je ook de oplader van je mobiele telefoon in een doos stopt moet je ervoor zorgen dat je mobiel is opgeladen. Je kunt behoorlijk wat afbellen op een verhuisdag.

De verhuisdag

In het oude huis zijn er niet veel dingen meer die gedaan moeten worden. Haal 's ochtends de gordijnen van de slaapkamers van de rail af.
Controleer ook voor de laatste keer of alle kamers echt leeg zijn. Je wilt natuurlijk niet de deur achter je dicht trekken en dan toch iets in het oude huis hebben laten liggen.
Stop je sleutels, portemonnee en bankpassen in de tas die je gemakkelijk bij je kunt houden de hele dag.
Neem voordat je voor de laatste keer de deur uitgaat de meterstanden op en geef dan de sleutel af aan de nieuwe bewoners of geef ze aan de huismeester.

Na de verhuizing

Controleer de nieuwe woning op mankementen; schakel eventueel een specialist in die een bouwtechnische keuring voor je uitvoert.
Het grote uitpakken kan beginnen. Om te voorkomen dat je weken na de verhuizing nog tussen de dozen zit kun je het beste kort na de verhuizing beginnen met uitpakken. Eerst de spullen die je snel nodig hebt en dan langzaam naar boven.
Supertip!Geef binnen 5 dagen na de verhuisdag de meterstanden van de oude en de nieuwe woning door aan je energieleverancier en het waterbedrijf.
Doe binnen 5 dagen aangifte van adreswijziging in je nieuwe gemeente.
Supertip!Vergeet niet de sloten te vervangen. Je wil immers geen vreemden over de vloer in je nieuwe huis. Het is een van de meest simpele manieren van inbraakpreventie.

Verhuischecklist